Det skal ikke være nogen hemmelighed, at nybagt brød er noget af det bedste, man kan byde sig selv om morgenen – eller til eftermiddagskaffen. Ikke desto mindre kan det synes som en større opgave at skulle bage selv, og man har givetvis ikke tid eller økonomi til at stryge til bageren, hver eneste gang man kunne tænke sig en god skive hjemmebagt brød. Men her kommer et koldhævet brød på banen, for når man laver en sådan koldhævet dej, behøver man faktisk ikke at bruge mere end ti minutters forberedelse – og derfra passer dejen sig selv, indtil den skal i ovnen. Det er altså utrolig nemt at forberede en dej til et koldhævet brød, og resultatet er bestemt lige så lækkert, som havde man købt et nybagt brød fra bageren. Og at det er hjemmelavet, gør det kun ekstra lækkert.
Kræver kun ti minutters forberedelse at lave et koldhævet brød
Det er som nævnt i det ovenstående ganske nemt og hurtigt at forberede en dej til et koldhævet brød. Det er nemlig kun omtrent ti minutter, man selv skal bruge aktivt på at lave dejen. Resten af tiden skal dejen nemlig blot stå for sig selv i køleskabet eller et andet køligt sted. Til et koldhævet brød skal dejen langtidshæves, hvilket vil sige, at den gerne skal stå og hæve natten over. Man kan altså med fordel forberede dejen om aftenen, inden man går i seng, hvorefter man næste morgen vil kunne bage et friskbagt brød, der har hævet natten over, og som vil smage ganske som var det hentet fra en bager. Man kan altså få sig et koldhævet brød på ingen tid, hvis bare man husker at sætte dejen over natten før, således at den kan langtidshæve.
Mange forskellige opskrifter på koldhævet brød
Selvom proceduren er den samme – at dejen til et koldhævet brød skal hæve natten over – så kan man naturligvis variere sin dej på et utal af måder. Man kan nemlig gå efter netop den variant af koldhævet brød, som man allerbedst kan lide, eller man kan prøve sig frem fra gang til gang og eksperimentere med at tilsætte forskellige korn, gryn og lignende. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til bagningen, og derfor kan man også sagtens forsøge sig med forskellige ting, når først man har styr på den grundlæggende teknik. Og netop med koldhævet brød er teknikken så ganske nem, at alle kan mestre den. Man skal som nævnt blot huske at forberede dejen i god tid, således at den kan hæve, og den gode smag kan udvikle sig. Det vil være et godt råd, at man udvikler en form for rytme for, hvornår man sætter en brøddej til at hæve, hvis man ønsker at bage koldhævet brød på en regelmæssig basis.
Gode råd til et ekstra lækkert koldhævet brød
Det vrimler naturligvis med gode råd og ideer til, hvordan man kan bage det mest lækre og indbydende brød, hvis man først begynder at undersøge sagen. Det gælder også bare om at suge dem til sig, for det er tit og ofte de helt små tricks og kneb, som kan gøre en stor forskel. For eksempel kan man med fordel tilsætte en ganske lille smule hvid eddike til sit brød, hvis man ønsker, at det skal få en smag, der minder om det karakteristiske surdejsbrød. Eller man kan forsøge at bage brødet i en gryde, da dette både vil gøre en stor forskel for form og smag. Der er mange forskellige gode idéer at eksperimentere med, og der vil komme mange lækre koldhævede brød ud af det.