Musik er godt for os. Det har flere studier efterhånden bevist, og mange af os kan i dag også bekræfte, at der simpelthen er et eller andet magisk over at spille et instrument.
Derfor er der flere og flere, som vælger at lede efter netop deres instrument. Men i takt med den teknologiske udvikling har også set nogle spændende indslag igennem de seneste årtier.
Lige ved siden af den elektriske guitar finder vi elklaveret. Dette er et klaver, som ikke producerer lyd ved at slå på tangenterne. I stedet kommer al lyden fra en computer inde i klaveret, eller keyboardet, som sender lyden igennem et kabel, så den kan spilles igennem nogle højttalere.
Verdenen af elklaver er en stor verden, og hvis du vil lære mere, så kan du læse videre her!
Hvilke slags elklaver findes?
Det er faktisk ikke helt rigtigt at sige, at man bare kan gå ud at købe et elklaver. Der findes generelt set tre forskellige slags, som man i dag køber.
Keyboardet kender mange af os. Det har ikke selv nogle ben, og ofte så kommer det med en hel masse knapper, som lader dig ændre en masse på lyden. Keyboards er ofte mindre virkelighedstro, blandt andet fordi, at tangenterne ikke er ”vægtede”, hvorfor de ikke har samme vægt som ægte elfenbenstangenter har.
Det mere traditionelle elklaver kender du, fordi det ligner det klaver, som man ville finde i forsamlingshuse og på skole. Det har et stort sæt ben og kommer gerne med pedaler, som simulerer den måde, som pedalerne på et rigtigt klaver virker. Dette er ikke så transportabelt som keyboardet, men de kommer ofte i en størrelse, som er langt mere virkelighedstro end keyboards.
Til sidst er der de mere sjældne elektriske flygler. Disse skal simulere traditionelle flygler fra kirker og koncerthuse, og derfor sidder højttaleren bag alle tangenterne i det rum, som man kan klappe op for. Disse har ofte samme funktioner som de andre, men er dyrere, fordi de fylder mere, og er dermed også det sjældnere.
Hvilke forbindelsesmuligheder findes?
Et elklaver virker ved hjælp af en indbygget computer, og det giver dig en utrolig fleksibilitet i forhold til et normalt klaver.
Blandt andet betyder dette, at du ofte kan føle lyd fra klaveret ind i nogle hovedtelefoner, og så er der ikke nogen, som behøver høre dig spille. Dette er især fordelagtigt, hvis man bor sammen med andre eller i en lejlighed med mange mennesker i området.
Derover kan nogle modeller indspille musik og så sende det ved hjælp af USB eller andre kabler. Det betyder, at du kan indspille klip på klaveret og dermed slipper for at optage med telefonen eller en mikrofon.
Til sidst kan man nogle gange forbinde med MIDI. Dette er mere teknisk, men det gør, at du kan optage selve tonerne, som spilles men ikke lyden. Så kan du køre tonerne igennem et program på computeren og give dem lige den lyd, som du føler de skal have.
Hvor mange tangenter får du?
Antallet af tangenter kan være meget varierende. I traditionelle elklaver og digitale flygler får du langt det meste af tiden 88 tangenter, som er standard for rigtig modeller.
Keyboards kommer dog med mere varians, fordi de tit skal være mere transportable end andre modeller. Her finder du også 49 tangenter eller 61.
Eller hvad med et smart Vilac klaver? Sådan en model har kun 18 tangenter og er primært lavet til børn, som gerne vil udforske musikkens verden!
Vil du se et endnu bredere udvalg, så klik ind på http://musik247.dk/elklaver/ og læs endnu mere.