Cement er nok ikke det første der falder dig ind når snakken drejer sig om en hyggelig eller rustik atmosfære til din boligindretning. Cement har et ry for at være kold og råt. Et industrielt råstof som bruges til det helt grove: Beton. Tonstunge bærende konstruktioner, broer, skyskrabere og den slags. Men cement er faktisk så meget mere end det.
For det første er cement faktisk et naturmateriale, som har været i brug i 3000 år. Der findes godt nok cement der er denatureret idet der er tilsat syntetiske bisætningsstoffer og kemikalier. Men grundlæggende er cement intet andet end brændt ler som er knust til støv og blandet med kalk. Kombineret med sand eller grus og vand bliver det så til beton. Men hvad cement og beton ellers kan bruges til kommer måske som en overraskelse for dig.
Mikrocement er noget helt særligt
Med microcement eller microbeton menes der en meget fin slags cement der består af flere komponenter. Den kan påføres alle mulige overflader og bliver meget hård og glat, men føles varm og blid. En af komponenterne er farvepigmenter. Du kan altså få microcement i alle regnbuens farver. Samtidigt bliver farverne meget særpræget, lidt pastelagtige, fordi cement er i sig selv lysegrå. Det dæmper farvernes intensitet lige tilstrækkeligt at slutproduktet får varme og dybe farvetoner.
Hvad kan microcement bruges til?
Du kan bruge microcement til alt muligt, fra gulvbelægning, vægmaling til at male eller endda lave møbler. I form af basebeton kan du få microcement i hele 74 farvetoner, så du kan få det til at passe med hvad som helst. Du bestemmer selv om du vil have en spejlglat finish eller en mere rustik og ru overflade. Du kan få microcement til at virke rå og rustik eller fin og sofistikeret, med alle mulige afskygninger indimellem.
Microcement robust os slidstærk, er kemisk meget modstandsdygtig og samtidigt nem at pleje og holde ren. Du kan rense den nemt med sæbevand.
Betonbåde, støbt i et hug
Vidste du fx at der findes fine og hurtigsejlende luksusyachter, som er lavet af microcement? Konstruktionsmetoden kaldes for ferrocement, og den er genial. En båd af ferrocement kan bygges på få dage. Først laves der et skelet af tyndt armeringsstår og armeringsnet, som gengiver bådens form. Derefter bliver der sprøjtet en hurtigtørrende cementblanding på skelettet. På den måde kan hele skroget fremstilles i et hug på få timer, når skelettet først er færdigt.
Men hvad så med vægten? Bliver en betonbåd ikke for tung?
Tværtimod. Kombinationen af armeringsstål og cement er utrolig stærk og også fleksibel. Et 40” ferrocement skrog behøver ikke være tykkere end 2-3 cm. Der er heller ikke brug for tykke og tunge spanter for at give stivhed og stabilitet. Sådan en båd er faktisk lettere end en tilsvarende stål- eller træbåd. Den eneste grund at der stadig findes relativ få ferrocement både er at det går imod bådebyggertraditioner, og at fiberglas eller kulfiber både er endnu lettere – men også dyrere.